Vajíčka existují ve čtyřech velikostech:
S | small | do 52 g |
M | medium | od 53 do 62 g |
L | large | od 63 do 72 g |
XL | extra large | nad 72 g |
Vejce z ledničky před vařením necháme v kuchyni ohřát na pokojovou teplotu, pak při vaření neprasknou.
Vejce lze vařit, i pokud je skořápka lehce nakřáplá. Pečlivě je zabalíme do alobalu a vložíme do vroucí vody.
Vejce natvrdo: žloutek si uchová žlutozlatou barvu, pokud vajíčka budete vařit pět minut a potom je necháte dojít ještě dalších pět minut v horké vodě.
Vařená vejce snadno oloupeme, pokud je ihned po vaření prudce zchladíme studenou vodou.
Vejce uvařená natvrdo se při krájení nebudou lepit na nůž, pokud ten nejdříve na chvilku ponoříte do horké vody.
I vajíčka lze mrazit. Oddělíme bílek od žloutku, dáme do samostatných nádobek a zmrazíme.