Krakonošův mazanec

K přípravě Krakonošova mazance budeme potřebovat:

400 g polohrubé mouky, trochu soli, 80 g moučkového cukru, citrónová kůra, 3 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, 50 g loupaných mandlí, 80 g rozinek a 100 ml mléka

Na kvásek: 200 ml mléka, 30 g droždí, 1 lžíce cukru a 60 g polohrubé mouky

Z mléka, rozdrobeného droždí, cukru a polohrubé mouky připravíme kvásek, který necháme vykynout.

V mouce rozmícháme sůl, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru, žloutky a rozpuštěné vlažné máslo. Přimícháme kvásek a vlažné mléko a vypracujeme těsto. Nakonec přidáme drobně sekané mandle (trochu jich odložíme na ozdobu) a rozinky. Těsto zamícháme a necháme na teplém místě přikryté utěrkou kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, vyválíme kulatý bochník, dáme na vymazaný plech a necháme znovu vykynout. Potom nahoře nožem nakrojíme asi 2 cm hluboko kříž, mazanec potřeme žloutkem, posypeme hrubým cukrem a zbytkem nasekaných mandlí a v předehřáté troubě upečeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *