Mazanec

K přípravě mazance budeme potřebovat:

500 g polohrubé mouky, 180 g cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 185 ml mléka, 50 g soli, citrónová kůra, 1 lžička prášku do pečiva, 30 g droždí, 50 g rozinek a 30 g mandlí

Droždí rozmícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít kvásek.

Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rozehřáté vlahé máslo a rozmíchané žloutky, přidáme kvásek s vlahým mlékem a zaděláme těsto. Těsto důkladně zpracujeme, potom přidáme rozinky a část spařených oloupaných a nakrájených mandlí. Dáme do tepla kynout.

Po půlhodině znovu zpracujeme a postup opakujeme 3x. Po posledním vykynutí utvoříme z těsta bochánek, dáme jej na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě půl hodiny kynout, přitom mazanec několikrát potřeme rozšlehaným vejcem. Při posledním potírání jej nastřihneme uprostřed do kříže a posypeme zbytkem mandlí. Po deseti minutách vložíme mazanec do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *