Staročeský velikonoční bochánek

K přípravě staročeského velikonočního bochánku budeme potřebovat:

50 dkg polohrubé mouky, 12 dkg másla, 12 dkg jemného krystalového cukru, 2–3 žloutky, 30 g kvasnic, 1 lžičku soli, 2,5 dcl mléka, hrst hrozinek, 1 lžíci oloupaných vlašských ořechů, 1 lžíce oloupaných a spařených mandlí, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky rumu, 1 vejce na potření

Z části vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít.

V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, postupně přidáváme rum, vanilkový cukr, sůl, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Do této směsi postupně vmícháme mouku a hrozinky s nahrubo nakrájenými ořechy i mandlemi (část mandlí dáme stranou na posypání hotového bochánku). Těsto dobře vymícháme, přendáme na pomoučený vál a rukama ještě propracujeme v hladkou tužší a poddajnou hmotu. Zakryjeme utěrkou a na teplejším místě necháme kynout.

Z vykynutého těsta uděláme 2 bochánky, do nichž nahoře uprostřed ostrým nožem uděláme 2 malé zářezy přes sebe (velké by mohly zapříčinit rozpad bochánku), potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátků mandlí a dáme do středně vyhřáté trouby. Po půlhodině pečení zmírníme teplotu a svrchu zakryjeme bochánky papírem na pečení nebo alobalem, aby moc netmavly.

Po upečení pocukrujeme.

Jestli je těsto upečené, zkontrolujeme delší špejlí, kterou vpíchneme doprostřed bochánku, a pokud je po vytažení hladká a nelepí, je bochánek správně upečený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *