Jidáše

K přípravě jidášů budeme potřebovat:

500 g polohrubé mouky, 100 g másla, 0,25 litru mléka, 50 g droždí, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, strouhaná kůra, trocha soli, 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání, 1 bílek na potření těsta

Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít na teplém místě.

Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout tak dlouho, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout, pak rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě upečeme dorůžova.

Jidáše podáváme čerstvé a s medem.