Zapečené brambory s vepřovým masem

K přípravě zapečených brambor s vepřovým masem budeme potřebovat:

400 g mletého vepřového masa, 500 g brambor, 600 ml mléka, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 100 g tvrdého sýra, 50 g hladké mouky, 50 g másla, tuk, sůl, pepř

Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme hladkou mouku a při mírné teplotě osmahneme. Za stálého šlehání přiléváme mléko. Během vaření omáčku mícháme, dokud nezhoustne. Nakonec přisypeme nastrouhaný tvrdý sýr, osolíme, opepříme, promícháme a odstavíme.

Mleté vepřové maso orestujeme s nadrobno nakrájenou cibulí, dokud se nezačnou kousky masa od sebe oddělovat.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky.

Papriku očistíme a rozkrájíme na kostičky.

Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme tukem, nakrájené brambory rozložíme na dno mísy, na ně navrstvíme část masa a posypeme nakrájenou paprikou. Opět položíme vrstvu brambor a pokračujeme stejným způsobem do vyčerpání všech surovin. Poslední vrstvu by měly tvořit brambory. Plný pekáč zalijeme sýrovým bešamelem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.

Zapečené brambory s vepřovým masem podáváme s osminkami rajčat.