K přípravě valašské bramboračky se špekem a klobásou budeme potřebovat:
200 g špeku, 200 g klobásy, 400 g brambory, 100 g sýra na strouhání, 750 ml vývaru, 500 ml mléka, 1 velkou cibuli, 2 malé řapíkaté celery, 2 střední mrkve, chilli papričky, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, pažitku a a olej
Na trošce oleje osmahneme na kostičky nakrájený špek, přidáme nakrájenou cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. Vše opečeme, zaprášíme moukou, po krátkém osmahnutí zalijeme vývarem a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev, celer, celou nebo mletou chilli papričku, přilijeme mléko a provaříme.
Nakonec do hotové polévky přidáme nastrouhaný sýr a nakrájenou pažitku.