K přípravě pikantních kuliček na pivě budeme potřebovat:
500 g míchaného mletého masa, 1 vejce, strouhanku, sůl, pepř, mletou sladkou papriku
Na omáčku: 2 velké cibule, 2 dcl černého piva, 1 skleničku bulharské zeleniny (Ljutenica) a 5 lžic kečupu
Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku, vejce a řádně promícháme. Podle potřeby přidáme strouhanku. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme ve strouhance a opečeme na pánvi ve větším množství oleje.
Do pekáče dáme bulharskou zeleninu, pivo, kečup a cibule nakrájené na slabé plátky, vše dobře promícháme, podle potřeby dochutíme solí, vložíme masové kuličky (musí být v omáčce potopené), pekáč přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě při 200ºC asi 30 až 45 minut (dokud omáčka nezhoustne). Během pečení můžeme omáčku promíchat.
Pikantní kuličky na pivě podáváme s chlebem nebo vařenými bramborami.