K přípravě hrachové kaše s cibulkou a uzeným masem budeme potřebovat:
500 g uzeného masa, 400 g hrachu, 2 cibule, 100 g škvařeného sádla, 4 stroužky česneku, špetku mletého černého pepře, 1 lžičku majoránky, 5 kuliček celého pepře, 20 g hladké mouky
Dva litry vody přivedeme k varu, nasypeme hrách, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme 30 minut bobtnat. Potom dáme znovu na oheň a uvaříme hrách doměkka.
Oloupeme cibule, z jedné odkrojíme půlku a zbytek nasekáme.
Uzené maso uvaříme ve vodě s půlkou cibule a 5 kuličkami celého pepře.
Z 1/3 sádla, trocha nadrobno nakrájené cibule a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme trochou vývaru a vše dobře rozšleháme. K vývaru s hotovou jíškou přidáme doměkka uvařený hrách, který jsme jemně umleli, opět všechno rozšleháme a povaříme. Kaši dochutíme solí, třeným česnekem, majoránkou a mletým černým pepřem.
Na zbytku sádla osmahneme dozlatova zbytek nadrobno nakrájené cibule a kaši jí ozdobíme.