
K přípravě cmundy po kaplicku budeme potřebovat:
600 g brambor, asi 150 g hladké mouky, 1 vejce, sůl, pepř, mletý kmín, majoránku, 3 stroužky česneku, mléko a tuk na smažení
na zelí: 500 g kysaného zelí a 1 syrový brambor
500 g uzeného masa
Jak cmundu po kaplicku připravíme?
Oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, rozetřený česnek a koření a promícháme.
Pokud chceme cmundu sytější, přidáme horké mléko a dohustíme hladkou moukou.
Ze směsi tvoříme placičky, které smažíme na rozpáleném tuku.
Uzené maso uvaříme nebo rozpaříme – dle druhu masa.
Zelí podlijeme trochou vody (pokud je kyselejší, propláchneme vodou) a uvaříme do měkka.
Během vaření přidáme najemno nastrouhaný malý brambor a promícháme.
Dochutíme solí a cukrem, pokud je to potřeba.