Na chřestové rizoto s tyrolským špekem budeme potřebovat:
rýže, tyrolský špek, šalotku, zelený chřest, bílé víno, olivový olej, máslo a strouhaný parmezán
Jak chřestové rizoto s tyrolským špekem připravíme?
V kastrůlku na olivovém oleji zpěníme najemno nakrájenou šalotku, přidáme rýži a orestujeme. Pak zalijeme vínem a zprudka odpaříme alkohol a vinné aroma. Po odvaření vína přidáme oloupaný a nakrájený zelený chřest, orestujeme, osolíme a opepříme. Přidáme horkou vodu – jen tolik, aby se rýže stále vařila ve vlastní šťávě a průběžně mícháme a kontrolujeme.
Pokud je již rýže „al dente“, odvaříme vodu a přidáme olivový olej, máslo a strouhaný parmezán a dlouho mícháme, dokud nezískáme krémovou, jednolitou směs.
Rizoto po vymíchaní necháme ještě minutu odpočinout.
Chřestové rizoto podáváme s proužky tyrolského špeku a zakapeme olivovým olejem.