K přípravě slepičí polévky s jarními bylinkami budeme potřebovat:
1 slepici (asi 1 kg), 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 l vody, kousek petrželové a celerové natě, 2 stroužky česneku, sůl, celý černý pepř, bobkový list, nové koření, 1–2 lžíce nasekaných jarních bylinek
Slepici očistíme a vložíme do hrnce s teplou vodou. Osolíme (asi dvě lžičky), přidáme koření, česnek, přiklopíme a vaříme přibližně 30 minut. Pak k vývaru přidáme i očištěnou zeleninu vcelku a vaříme dalších 20 minut.
Vyjmeme slepici i zeleninu a vývar přecedíme přes hustý cedník.
Slepici stáhneme z kůže a trochu masa nakrájeného na malé kousky vrátíme do polévky. Stejně tak do ní vrátíme i část nakrájené zeleniny, polévku přivedeme k varu a zavaříme do ní třeba kapání.
Před podáváním posypeme jednotlivé porce slepičí polévky nasekanými bylinkami.