
K přípravě švestkových knedlíků budeme potřebovat:
250 g měkkého tvarohu, 300 g polohrubé mouky, 2 menší vejce, 1 lžičku cukru, 50 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 1/2 šálku mléka a čerstvé nebo zmrazené švestky.
Na posyp: mletý mák s cukrem nebo strouhaný tvrdý tvaroh, moučkový cukr a horké máslo.
Jak švestkové knedlíky připravíme?
Změklé máslo utřeme s vejci a cukrem, vmícháme tvaroh a mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme mléko a vypracujeme vláčné, přiměřeně husté těsto, které necháme chvíli odpočinout. Pak z něj uděláme váleček asi 3 cm v průměru a odkrajujeme dílky, kterými obalujeme švestky.
Připravené knedlíky vhazujeme do vařící vody, promícháme je vařečkou ode dna, aby se nepřichytily, a na mírném ohni vaříme 8 minut.
Na talíři švestkové knedlíky překrojíme, posypeme mletým mákem s cukrem nebo strouhaným tvarohem a cukrem a přelijeme horkým máslem.