Škvarkový závin

K přípravě škvarkového závinu budeme potřebovat: 

400 g hladké mouky, půl kypřícího prášku do pečiva, 150 g cukru, 2 žloutky, 120 ml mléka, 200 g rozemletých škvarků a kyselejší jablka

cukr a skořici na posypání

tuk na vymazání plechu

Hladkou mouku prosijeme s kypřícím práškem do pečiva na vál. Ve středu uděláme důlek, do kterého dáme cukr, mléko a žloutky a vše promícháme. Potom přidáme umleté škvarky a vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučněném vále z něho vyválíme 2 placky.

Jednu dáme na tukem vymazaný plech, na ni navrstvíme oloupaná a nastrouhaná jablka, posypeme cukrem a skořicí a přikryjeme druhým plátem těsta. Okraje stiskneme a povrch propícháme vidličkou (aby pára při pečení mohla vycházet ven).

Pečeme asi 40 minut v dobře vyhřáté troubě.

Po vychladnutí škvarkový závin nakrájíme, pocukrujeme a můžeme podávat.