
K přípravě čokoládového velikonočního hnízda budeme potřebovat:
14 vajec, 100 g cukru krupice, 60 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, 4 lžičky oleje, 50 g kakaa
na krém: 2 kelímky smetany na šlehání, 50 g nugety a 120 g čokolády na vaření
na zdobení: 100 g čokolády na vaření, 110 g marcipánu (mléčné modelovací hmoty), 50 g kakaa a potravinářské barvivo
Jak čokoládové velikonoční hnízdo připravíme?
Oddělíme bílky a vyšleháme je s cukrem. Pak zlehka vmícháme žloutky s olejem a pak i obě mouky s kakaem. V kulaté formě pečeme 30 minut při 180°C.
Hotový korpus vykrájíme do tvaru hnízda.
Vyšlehanou smetanu zlehka smícháme s rozpuštěnou čokoládou a nugetou, krémem promažeme hnízdo (lze prokapat i šťávou z kompotu či alkoholem) a necháme ztuhnout.
Zbytkem krému potřeme povrch dortu, který pak polepíme hoblinkami čokolády a zaprášíme kakaem. Dovnitř vložíme žluté kačenky a vajíčka z marcipánu.