K přípravě čočky po francouzsku budeme potřebovat:
1,5 hrnku čočky, 1 cibuli, 2 rajčata, , 2 hřebíčky, 1 bouquet garni, 2 dcl suchého bílého vína, 2 stroužky česneku, 125 g másla, sůl, pepř, petrželka
Čočku zalijeme vodou a necháme alespoň dvě hodiny namáčet. Pak přivedeme k varu, pěnu z povrchu postupně odstraňujeme. Přidáme celou cibuli, do které jsme předtím zapíchali hřebíčky, oloupaná rajčata a bouquet garni, přikryjeme, snížíme teplotu a dusíme na mírném ohni zhruba 1 hodinu.
Pak přidáme víno, nasekaný česnek a máslo a dusíme další půlhodinu.
Jakmile je čočka měkká, vyjmeme cibuli i bouquet garni a dochutíme solí a pepřem.
Porce čočky po francouzsku ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým chlebem.