Na buchty s povidly a tvarohem budeme potřebovat:
2 kg hladké mouky, 1 l mléka, 6 vajec, špetku soli, 200 g másla, 2 kostky droždí, 600 g krupicového cukru, sádlo na pečení
na tvarohovou náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 žloutky, 1 lžíci rozinek namočených v rumu a 60–100 g moučkového cukru
na povidlovou náplň: švestková povidla a 1 lžíci rumu
Jak buchty s povidly a tvarohem připravíme?
Tvarohovou náplň připravíme následovně: tvaroh utřeme s cukrem a žloutkem a přimícháme rozinky, které jsme namočili do rumu a přecedili.
Povidlovou náplň připravíme tak, že do švestkových povidel přidáme trochu rumu, aby změkla a získala aroma.
Náplně jsou připraveny, tak pojďme na buchty: mléko rozdělíme do dvou rendlíků a oba lehce zahřejeme. V jednom rendlíku rozpustíme máslo a do druhého dáme trochu cukru a rozdrobíme droždí a necháme nakynout kvásek.
Do mísy nasypeme hladkou mouku, vejce, rozmícháme do ní špetku soli, přidáme zbytek cukru, přilijeme ohřáté mléko s máslem a kvásek. Vše vypracujeme v hladké těsto, poprášíme moukou a necháme na teplém místě vykynout.
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále asi centimetr silný plát a hrnečkem vykrájíme kolečka, která budeme plnit. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky.
Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé, každou vždycky důkladně ze všech stran pomažeme, na závěr potřeme zbylým sádlem i vrchní stranu. Pečeme v troubě předehřáté na 160ºC asi 25 minut dozlatova.
Mezitím si v kastrolku zpěníme máslo s trochou rumu, který zbyl z rozinek a ještě v pekáči pomažeme buchty tímto rumovým máslem.