Bramborové koblihy

K přípravě bramborových koblih budeme potřebovat:

50 dkg polohrubé mouky, 40 dkg vařených teplých lisovaných brambor, 250 ml mléka, 1 kostku kvasnic, 1 lžíci cukru, 6 dkg másla, 3 žloutky, citronovou kůru, sůl, rum, tužší povidla, 2 kostky ztuženého tuku na smažení a kolečka mrkve

Jak bramborové koblihy připravíme?

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě.

Ještě teplé je prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme máslo, mouku, žloutky, citronovou kůru, sůl, rum a kvásek (ten připravíme tak, že do teplého mléka dáme 1 lžíci cukru a kostku kvasnic a necháme vzejít), vypracujeme tužší těsto a necháme vykynout.

Potom z těsta lžící vykrajujeme kousky, které dáváme na dobře pomoučený vál, plníme povidly, zabalíme jako koláček, otočíme a necháme ještě chvíli kynout.

V malém kastrůlku (koblížky musí plavat) rozpustíme 1 ztužený tuk a do rozpáleného vkládáme koblížky vykynutou stranou dolů. Musí se do kastrůlku vejít tak akorát – podle velikosti tak 5-6 dokola a jeden doprostřed, ale pozor nabudou. Až vyběhnou, ztlumíme plamen, za chvíli je obrátíme a dosmažíme do červena. Při smažení přidáváme do tuku na kolečka nakrájenou mrkev – tuk se tolik nepřepaluje. Druhý tuk přidáváme postupně s každou další várkou koblížků kousek.

Usmažené koblížky odložíme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk a pak je podle chuti buď jenom pocukrujeme nebo obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Pozor: protože těsto na bramborové koblihy rychle řídne, je lépe nachystat si dvě várky bramborových koblih, dát první smažit, druhá kyne, třetí si chystáme. A tak pořád dokola. Když si jich totiž najednou nachystáme moc, tak překynou a pak při smažení ztratí svůj tvar.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *