Bavorský masový kotlík

K přípravě bavorského masového kotlíku budeme potřebovat:

250 g předního hovězího masa bez kosti, 250 g jehněčího ramínka bez kosti, 2 cibule, 500 g brambor, 300 g celeru, 300 g mrkve, 2 petržele, silný pórek, 0,5 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, petrželku a pažitku

Hovězí a jehněčí maso nakrájíme na kostičky, cibuli hrubě nasekáme, brambory, mrkev, petržel a celer nakrájíme na asi půl centimetru silné plátky, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na kousky o síle prstu včetně zelené natě.

Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, vložíme maso, za stálého míchání na prudším ohni po všech stranách dohněda opečeme a vyjmeme. Vložíme cibuli, zpěníme, přidáme brambory, opečeme a vyjmeme z hrnce. Nakonec opečeme zeleninu a vyjmeme. Do hrnce postupně vkládáme vrstvu zeleniny, brambor a masa, každou vrstvu osolíme a opepříme, nakonec položíme vrstvu brambor. Přilijeme vývar, přivedeme k varu, přikryjeme a dusíme doměkka (asi 1,5 hodiny).