Evropská komise povolila přidávání červů do potravin. Nová pravidla začnou platit za pár dní

Nové nařízení Evropské komise povoluje používání prášku z larev potemníka moučného do některých potravin. Zákazníci ho budou moci objevit například v chlebu, těstovinách či sýrech. Dokument již podepsala předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Podle nové směrnice Evropské komise musí výrobce při použití prášku z celých larev potemníka moučného uvést tuto skutečnost ve složení produktu, prášek potom musí označit jako alergen.

„Prášek z celých larev potemníka moučného Tenebrio molitor ošetřený UV zářením je za navržených podmínek použití a při navrhovaných úrovních použití bezpečný … při použití v chlebu a pečivu, cukrářských výrobcích, výrobcích na bázi těstovin, zpracovaných výrobcích z brambor, sýrech a výrobcích ze sýra a ovocných a zeleninových kompotech určených pro běžnou populaci splňuje podmínky pro jeho uvedení na trh,“ píše se v oficiálním nařízení Evropské komise.

Úřad prováděl prošetření na základě žádosti společnosti Nutri’Earth. Podle úřadu pro bezpečnost potravin může zmíněný prášek potencionálně vyvolat alergické reakce u lidí, kteří jsou alergičtí na korýše a prachové roztoče.

V současné době se již některé druhy hmyzu ve státech Evropské unie ke konzumaci legálně prodávají. Jedná se například o cvrčka domácího či saranče stěhovavé. Nové nařízení začne platit od 10. února.

Zdroj: Forum 24

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2025/89

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *