Germknödel

K přípravě germknödel budeme potřebovat:

250 g mouky, 63 ml vlažného mléka, 10 g kvasnic, sůl, 10 g cukru, 1 vaječný žloutek, 25 g másla, 100 g švestkových povidel, rum, skořici, 50 g máku, práškový cukr a 80 g másla

Jak germknödel připravíme?

Mouku prosijeme a dáme do tepla.
Vlažné mléko smícháme s cukrem, kvasnicemi a trochou soli, přidáme mouku, vejce a rozehřáté máslo a mícháme, dokud se těsto neodělí od metliček šlehače (těsto by mělo být tuhé).
Těsto přikryjeme a necháme kynout na teplém místě asi 15 minut.
Pak těsto rozdělíme na 12 stejných kusů, z každého vyformujeme kuličku a válečkem vyválíme na velikost dlaně.
Povidla ochutíme skořicí a rumem a do středu těsta dáme jednu čajovou lžičku směsi.
Těsto spojíme, pevně přitlačíme a necháme nakynout, dokud není přibližně dvakrát tak velké.
Svaříme vodu s trochou rumu, hrstí cukru a špetkou soli, vložíme buchty a přikryté vaříme asi 5 minut, pak otočíme, píchneme do nich jehlou 4x až 5x a dovaříme ještě asi 4 minuty v lehce vroucí vodě.
Germknödel podáváme posypané mákem a práškovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *