Hamburgery

Úvod

No, nečekejte žádné světoborné myšlenky. Před sebou zkrátka máte recept na klasický hovězí hambáč. Doufám, že jste ani nečekali nic jiného, protože kuřecího, nebo s tofu se ode mne nedočkáte. Podle mne je zkrátka nejlepší hamburgr z dobrého mletého hovězího. A hezkou porcí zeleniny tak, aby byl krásně šťavnatý.


Suroviny

Na 4 hamburgery si připravte:

  1. cca 0,5 kg mletého hovězího
    • zadní, přední, trochu bůčku
  2. 10 dkg slaniny
    • ideálně syrové, i když anglická postačí
    • nebo na tenké plátky nakrájený bůček je skvělou českou variantou
  3. 1 rajče
  4. 2 kyselé okurky
  5. kadeřavý salát
    • ledový sice postačí, ale chuťově a především vizuelně se kadeřavému nevyrovná
  6. dressing
    • viz varianty

Postup

Varianty

Tipy

Maso

Pěkně prosím, nekupujte si mělněné maso v supermarketech, ale běžte raději k řezníkovi. Tam si vyberte  pěkný kousek a oni vám ho většinou (když si objednáte více jak 0,5 kg) rádi namelou. Víte poté, že se nejedná pouze o tučné odřezky, které se Vám při grilování nebo smažení pěkně scvrknou, ale kvalitní kousek hovězího-zadního. A jako bonus (krom toho, že podpoříte české živnostníky a ne globální korporát), většinou bere i stravenky a to v neomezeném množství.

Bulky

Tak tady je asi největší kámen úrazu při přípravě hamburgerů. V tomto bodě si nemohu pomoci a musím vynachválit kvalitu mnohých burgráren, které v Čechách za poslední dva roky vyrostly. Spousta jich má totiž bulky krásně křupavé a já mnohdy obdivuji schopnosti jednotlivých  kuchařů. Samozřejmě jsem také za 250 Kč, dostal kousek rozblemcaného těsta, ale většinou mám dobré zkušenosti.

Když si totiž koupíte takové ty sezamem obsypané sladké bulky, po 4, 6 až 8 kusech v balení, tak se Vám za chvíli, často ještě před konzumací, rozmočí. A to skrz naskrz a nehledě na to jak dobře je opražíte.

Zatím se mi osvědčila pouze jedna bulka, na kterou jsem narazil v Albertu. Přímo se tak jmenuje, hamburgrová bulka a asi za 5 Kč nabízí kvalitní alternativu. Hlavním rozdílem je totiž relativně tuhá kůrka a nadýchanější tvar. Samozřejmě postačí i kaiserka. Bohužel, pro větší, 200g hamburgery jsem bulky nenašel a zatím se mi nepodařilo si takovou bulku upéct.